Monumentale bomenrondleidingen Leypark

Datum: dinsdagavond 18 juli en donderdagochtend 20 juli.
Tijd: dinsdag van 19.15 tot 21.00 uur, donderdag van 9.30 tot 11.30 uur.
Start: bij het bruggetje over de Ley aan de zuidzijde van het Leypark / aan de achterzijde van woon- zorgcentrum De Leyhoeve
Deelname is gratis. Opgeven is niet nodig
 

In dit 30 hectare grote park staat een grote, unieke verzameling bomen en struiken. Een interessante keuze daaruit gaan we graag met jullie bekijken. Onze ervaring is dat ook in dit park, curieus genoeg, weinig mensen veel van die prachtige bomen op naam weten te brengen. Ook de gemeente en groenaannemers weten wel een flink deel van de bomennamen, maar niet alle. Met name niet een deel van de zeldzame bomen en struiken die van de aanleg van het park dateren. Is dat erg dan? Ja, wij vinden een beetje van wel. Zo wordt het park niet genoeg op de juiste waarde geschat.

Een op stapel staande renovatie van het park in 2000 was voor ons reden om in actie te komen. Om van te voren met hulp van de deels kloppende gemeentelijke bomenlijst en met hulp van boomexperts een volledigere lijst te maken. Een bezigheid vol leuke ontdekkingen.

Vele bomen en struiken zijn nog van de aanlegtijd uit 1937-1939. Ze zijn nu met zo’n 80 jaar oud in de bloei van hun leven. Daaronder zijn ook vele zeldzame exemplaren, landelijk geregistreerde topbomen en -struiken. Die gaan we bekijken. 

Deze aantrekkelijke verzameling van mooi geplaatste bomen en boomgroepen is een van de sprekendste hier toegepaste stijlkenmerken door de succesvolle tuinarchitect en dendroloog Leonard Springer.Hij is de ontwerper van het Leypark.  Een jaar na de aanleg, overleed hij 85 jaar oud.

Niet voor niets staan veel bomen uit dit park gelukkig op de GLMB, de Gemeentelijke Lijst Monumentale Bomen. We tonen een kaart van het park waar ze opstaan. 

Foto rechts : Monumentale eiken in het Leypark (fotograaf: Henk de Winter)
Foto links : Bruggetje over de Ley met zicht op de Leyhoeve