7e boscafé in Oude Warande

Datum: Zondag 14 januari
Tijd: 13.30 uur
Plaats: Auberge du Bonheur, Bredasweg 441 Tilburg

 

Op zondag 14 januari organiseert Boomrooierij Weijtmans de 7e editie van het boscafé. Onlangs haalde Weijtmans met de dunning in de Oude Warande de krant (BD 2 december 2017). De kap zorgde voor gemengde reacties, van afkeuring tot begrip. Waarom worden deze bomen gekapt?

Rond 1900 werd de totaal leeg gekapte Oude Warande opnieuw bebost. De nieuwe bomen van toen, zijn nu inmiddels 120 jaar oud. In het bosbeheer worden bomen weggenomen, bijna altijd met de reden om ruimte te geven aan een buurboom die langer mee mag gaan doen in het leven van het bos. In het bos hebben deze bomen de ruimte om tot maximale grootte uit te groeien. Bij de dunning in de Oude Warande hebben ook heel veel van deze oude bomen de ruimte gegeven, zodat ze kunnen uitgroeien tot bomen van wel 200 jaar oud. Of misschien nog wel ouder.

Zo hebben de laanbomen in de Oude Warande meer ruimte gekregen. Rond 1990 zijn de lanen in de Oude Warande hersteld. De buurbomen van de laanbomen, de bomen in de bospercelen, groeien in gunstigere omstandigheden dan de laanbomen. Deze ‘bosbomen’ zijn de laanbomen gaan verdrukken. Door te dunnen in de bospercelen kunnen de laanbomen uitgroeien tot imposante monumentale exemplaren.

Tijdens het komend boscafé zal Weijtmans de keuze voor de dunning verder toelichten. Iedereen is welkom. Er is volop ruimte om vragen te stellen of uw mening over het bosbeheer te geven. Het boscafé start om 13.30 uur bij Auberge du Bonheur aan de Bredasweg 441. Aansluitend geeft Weijtmans een rondwandeling door de Oude Warande. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.tilburgsbos.nl

Foto: Beukenlaan in de Oude Warande.