Amberboom

De amberboom (Liquidambar styraciflua) behoort tot de Altingiaceae famlie. Het is een uitheemse soort. Het natuurlijk areaal ligt in het zuidoosten van Noord-Amerika. Hij kan tot 30 meter hoog worden. De leeftijdsverwachting is meer dan 200 jaar. De soort kent diverse cultivars die zijn geselecteerd op groeivorm en spectaculaire rode, paarse en oranje bladverkleuring in de herfst. Deze selecties blijven meestal beduidend kleiner (tot 16 meter) en worden vaak als straatboom aangeplant.


Bloeiwijze

foto links: vrouwelijke bloeiwijze; foto rechts: vruchten

De bloemen verschijnen in april, gelijktijdig met de bladeren. Ze zijn 1-slachtig. De mannelijke bloeiwijze is aarvormig. De vrouwelijke bloemen bevinden zich in een ronde, bol- of ovaalvormige bloeiwijzen. Ze zijn lang gesteeld en staan in de oksels van het bovenste bladeren. Zowel de mannelijke als vrouwelijke bloemen hebben geen bloemdek en zijn weinig opvallend. De mannelijke bloemen worden omgeven door harige schutbladen en hebben meestal veel meeldraden die bedekt zijn met roestige haren. Je hebt wel een loep nodig om deze details goed te kunnen waarnemen. Het vruchtbeginsel van de vrouwelijke bloemen heeft 2 lange, teruggebogen stijlen.  Na de bloei groeit de vrouwelijke bloeiwijze uit tot een langgesteeld kogelvormig vruchthoofdje van ongeveer 3,5 centimeter breed. Elk vruchthoofdje bevat 40-60 kleine doosvruchtjes die allen enkele stekelige hoorns hebben. Hierdoor heeft het vruchthoofdje een sterk gehoornd uiterlijk. Jong zijn de vruchten groen maar gedurende de rijping verhouten ze en worden ze bruin tot zwart. Ze zijn rijp in oktober en blijven vaak de hele winter aan de bomen hangen. 


Waar te zien
Amberbomen kom je steeds vaker tegen in de stad. Waren ze vroeger beperkt tot parken, groenstroken en tuinen, tegenwoordig worden ze vaak als straatboom aangeplant. Ze vervangen dan de oorspronkelijke bomen die door herinrichtingwerkzaamheden (vervangen riolering e.d.) zijn gekapt. Jonge straataanplant is onder andere te zien in de Groenstraat, Nieuwstraat en Nijverstraat. Forse volwassen exemplaren zijn onder andere te zien in de tuin van de Vorst aan de Willem II straat, in de Abdij van Bernestraat en in het Frater Mattheushof. Een cultivar met geelwit gevlekt blad (Aurea) is onder andere te zien aan de Pascalerf en in een plantsoen op de hoek Zouavenlaan / Schout Backstraat.

Foto: straataanplant van jonge amberbomen (Liquidambar styraciflua) in de Groenstraat