Amerikaans krentenboompje

Het Amerkaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii) behoort tot de rozenfamilie (Rosaeae). Zoals de naam al suggereert betreft het geen inheemse soort. De soort is in de 17e eeuw vanuit Noord-Amerika in Europa geintroduceerd en sindsdien volop ingeburgerd. Een andere veel toegepaste naam is Drents krentenboompje. Deze wordt regelmatig als een aparte soort (Amelanchier laevis) verhandeld, maar het onderscheid tussen de soorten is omstreden. Meestal wordt Amelanchier leavis beschouwd als een synoniem voor Amelanchier lamarckii. De groeiwijze varieert van struikvormig tot een kleine boom. Ze worden meestal niet hoger dan 8 meter. De leeftijdsverwachting is 40-60 jaar. De soort kent slechts enkele cultivars die zich onderscheiden in groeiwijze en kroonvorm.

 

Bloeiwijzefoto links: bloemen en bruin bladuitloop; foto rechts: vruchten

De bloemen verschijnen in april, tegelijkertijd met de bladeren. Ze staan in oksel- en eindstandige trossen die iets overhangen. Ze worden door insecten bestoven. De bloemen zijn wit en hebben vijf spatelvormige kroonbladen. Er zijjn vele meeldraden en het vruchtbeginsel heeft 5 stijlen. De bloei is vaak overdadig. De uitlopende bladeren zijn bruinkleurig. Samen met de vele witte bloemen vormt dat een mooi schouwspel. Na de bloei vormen zich besachtige, 1-1,5 cm grote, vruchten. Ze hebben aan de top duidelijke restanten van de kelkblaadjes (het kroontje). Jonge vruchten zijn groen maar verkleuren tijdens de rijping van rood naar donkerpaars. Ze zijn sappig en zoet. Vroeger werden ze vaak gedroogd en als 'krenten' in het eten verwerkt. De zaden bevatten het licht giftige amygdaline welke onschadelijk wordt na verhitting (dus niet te veel rauw eten). De vruchten zijn rijp in juli. Vogels zijn er dol op.

 

Waar te zien
Amelanchier lamarckii is een zeer algemeen aangeplante soort en is overal in de stad te vinden. Ze staan in parken, groenstroken, tuinen en straten.

Foto: Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii) aan de Goirkekanaaldijk