Gewone esdoorn

De gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) behoort tot de zeepbomenfamilie (Sapindaceae). Het is een inheemse soort die in het wild voorkomt in bossen, open duinen en spoordijken. Hij wordt 24-37 meter hoog. De leeftijdsverwachting is 100-200 jaar. Ze staan bekend om hun bodemverbeterende eigenschappen. De bladeren zijn voedsel- en mineralenrijk, verteren snel en zorgen voor een verbeterde humusvorming. De soort kent diverse cultivars die verschillen in groeivorm, bladkleur en bladvorm. Cultivars die je in de stad kunt tegen komen zijn onder andere 'Purpureum', waarvan de bladeren aan de onderzijde purperrood zijn gekleurd, en 'Leopoldii' waarvan de bladeren geelwitte, onregelmatige vlekken hebben.

 

Bloeiwijze

foto links: bloeiwijze; foto rechts: vruchten

De bloemen verschijnen in april-mei, na de bladuitloop. Ze staan in hangende, 5-15 centimeter lange, aan de voet vaak samengestelde trossen aan het einde van de bebladerde takken. De bloemen hebben vijf kleine, geelgroene kroonbladen en zijn 6-7 millimeter groot. Ze worden door insecten bestoven. In bloei is niet erg opvallend. Er zijn meestal 8-10 geelgroene meeldraden die ver buiten de bloemkroon uitsteken. Het vruchtbeginsel heeft 2 stijlen. Na de bloei verschijnen de voor esdoorns kenmerkende vruchten. Het zijn gevleugelde nootjes (samara's) die paarsgewijs tegenover elkaar staan. De vruchtvleugels van de gewone esdoorn staan in een rechte of scherpe hoek. De vruchten zijn rijp in oktober.

 

Waar te zien:
De gewone esdoorn is een zeer algemeen aangeplante esdoornsoort. Je kunt ze overal in de stad tegenkomen. Meestal staan ze in parken, plantsoenen en wat bredere groenstroken. Als straatboom worden ze niet vaak toegepast. In bosachtige parken als het Wandelbos en Oude Warande kun je ze volop vinden. De cultvar 'Leopoldii' met geelwit gevlekte bladen is onder andere te zien in het Wilhelminapark. De cultivar 'Purpureum' met paarsrode bladonderzijde staat onder andere in de Schiphollaan.

Foto: gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) op de hoek Diepenstraat / Henriëtte Ronnerstraat