Gewone vogelkers

De gewone vogelkers (Prunus padus) behoort tot de rozenfamilie (Rosasea). Het is een inheemse soort die van nature voorkomt in bossen en aan bosranden. De groeiwijze is meestal struikvormig maar op meer open plaatsen kan hij uitgroeien tot een kleine boom. De twijgen ruiken bij doorsnijden naar bittere amandelen. Gewone vogelkers wordt 8-15 meter hoog en heeft een leeftijdsverwachting van  40-60 jaar. De soort kent een aantal cultivars die verschillen in groeivorm en bloem- en bladkleur.

 

Bloeiwijze

foto links: gewone vogelkers met groen blad en witte bloemen; foto midden: roze bloemen van de cultivar Prunus padus 'Colorata';  foto rechts: vruchten

De bloemen verschijnen in april, gelijktijdig met de bladeren. Zij staan in hangende, rijkbloeiende trossen in de oksels van de bladeren. De bloemen worden bestoven door insecten. Ze hebben vijf witte kroonbladen, elk 6-10 millimeter lang. Er is ook een cultivar met roze bloemen. De meeldraden zijn talrijk. Het vruchtbeginsel heeft 1 stijl. De slippen van de kelkbladeren zijn aan de rand gefranjerd met klieren. Dit is beste met een loep te zien. Na de bloei worden de kersen gevormd. Het is een bolvormige steenvrucht van 6-9 millimeter groot. Jonge vruchten zijn rood maar verkleuren bij rijping naar blauwzwart, De kers is niet giftig maar oneetbaar door de wrange en bittere smaak. Deze wordt veroorzaakt door het hoog gehalte aan looizuur die de vruchten bevatten. Ze zijn rijp in juni-juli. Vogels zijn er dol op.

 

Waar te zien
Gewone vogelkers is een algemeen voorkomende soort. Wilde populaties kun je vinden in bosrijke parken als het Wandelbos en de Oude Warande. De soort wordt ook vaak aangeplant in parken en groenstroken. Een treurvorm met hangende takken (Prunus padus 'Pendula') is te zien langs een pad parallel aan Quirijnstoklaan, net ten noorden van de Lovense kanaaldijk. In het Quirijnstokpark zijn cultivars te zien met roze bloemen en roodbruine bladeren.

Foto: cultivar met roze bloemenen (Prunus padus ‘Colorata') in het Quirijnstokpark