Sneeuwklokjesboom

De sneeuwklokjesbomen (Halesia) behoort tot de storaxboomfamilie (Styracaceae). In Nederland kun je twee soorten tegenkomen. Beiden zijn uitheems. Hun natuurlijk areaal ligt in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het meest aangeplant is Halesia carolina. Deze heeft meestal een struikvormige groeiwijze maar kan ook uitgroeien tot een kleine boom. De kroon is dan breed schermvormig met afstaande takken die op latere leeftijd doorzakken. Ze worden 6-8 meter hoog. Over de leeftijdsverwachting is ons niets bekend. De grotere broer van Halesia carolina is de bergsneeuwklokjesboom (Halesia monticola). Het blad, de bloemen en vruchten wijken alleen in details af van Halesia caolina maar het is een echte boom die 10-20 meter hoog kan worden. Zijn leeftijdsverwachting is 100 jaar.

 

Bloeiwijze

foto links: bloemen van de sneeuwklokjesboom; foto rechts: vruchten

Sneeuwklokjesbomen hebben een rijke bloei. De bloemen verschijnen in april-mei voor de bladuitloop en worden door insecten bestoven. Ze staan in 2-7-bloemige, gedrongen trossen op de takken die meer dan 1 jaar oud zijn (het zogenaamde overjarige hout). De bloemkroon is klokvormig en bestaat uit 5 vergroeide, witte kroonbladen. Kelkbladen ontbreken. De bloem lijkt op een sneeuwklokje. Ze zijn 1,5-2,5 cm lang, gesteeld en hangen naar beneden. De bloemstelen van Halesia carolina zijn dicht behaard, die van Halesia monticola zijn kaal. Er zijn 15 meeldraden met opvallend gele helmknoppen. Het vruchtbeginsel heeft 1 stijl die duidelijk buiten de bloemkroon uitsteekt. Na de bloei groeit het vruchtbeginsel uit tot een ovale steenvrucht. Ze zijn 4-zijdig gevleugeld wat hen makkelijk herkenbaar maakt. De vruchten van de Halesia monticola zijn wat langer (4-5 centimeter) dan die van Halesia carolina (2-4 centimeter). Jong zijn ze glimmend groen maar na de rijping in november worden ze bruin. Ze blijven vaak de hele winter aan de takken hangen.


Waar te zien
Sneeuwklokjesbomen worden niet vaak aangeplant.  De meeste staan in parken. De struikvorm (Halesia carolina) kunt je onder andere vinden in het Leijpark, Von Weberpark en Quirijnstokpark. Maar je kunt ze ook tegenkomen in wat bredere groenvoorzieningen. Zo staan er exemplaren in de rotonde bij de Burgemeester Rauppstraat / Burgemeester Damsstraat en in een groenvoorziening in de Oude Kerkstraat. Nog zeldzamer dan de struikvorm is de bergsneeuwklokjesboom (Halesia monticola). Een prachtig volwassen, 3-stammig exemplaar is te zien in het Von Weberpark.

Foto boven: sneeuwklokjesboom (Halesia carolina) in het Von Weberpark
Foto onder: bergsneeuwklokjesboom (Halesia monticola) in het Von Weberpark