Vleugelnoot

De Vleugelnoot (Pterocarya) behoort tot de walnotenfamilie (Juglandaceae). In Nederland worden vier soorten aangeplant waarvan de Kaukasische vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia) het meest algemeen is. Het natuurlijk areaal van deze soort ligt in de Kaukasus en Noord-Iran. Het zijn middelgrote, breed uitgroeiende bomen met een laag vertakte stam. Ze kunnen een hoogte bereiken van 20-30 meter. De leeftijdsverwachting is meer dan 100 jaar. De andere drie soorten, de Japanse vleugelnoot (Pterocarya rhoifolia), Chinese vleugelnoot (Pterocarya stenoptera) en een kruising tussen de Chinese en Kaukasische vleugelnoot (Pterocarya x rehderiana), zijn veel zeldzamer. De vleugelnoot kent voor zover wij weten geen cultivars. 

 

Bloeiwijze

foto links: katjes van de vleugelnoot (rechtsboven een katje met vrouwelijke bloemen)
foto rechts vruchten

De bloemen verschijnen in april-mei, tegelijkertijd met de bladeren en zijn 1-slachtig. Ze staan in gescheiden, hangende katjes in de oksels van de bladeren. De bloemen zelf zijn groen en klein. De mannelijke bloemen hebben meestal geen bloemdek. Het bloemdek van de vrouwelijke bloemen bestaat uit 3-5 kleine getande blaadjes. Je hebt wel een loep nodig om al deze details goed te kunnen zien. De bloemen worden door de wind bestoven. Na de bloei groeien de vrouwelijke katjes uit tot vruchtdragende trossen die tot 50 centimeter lang kunnen worden.  De noten zijn gevleugeld en veel kleiner dan de noten van andere soorten in de walnotenfamilie. Ze zijn rijp in oktober. Na het afvallen van de vruchten blijven de spillen van de bloeiwijze vaak de hele winter aan de boom hangen.

Waar te zien:
De Kaukasische vleugelnoot komt in nagenoeg elk park in Tilburg voor. Je kunt ze ook vinden in groenstroken langs bredere wegen. Zo staan er mooie exemplaren in een groenstrook aan de noordzijde van de Sweelincklaan. Een exemplaar van Pterocarya x rehderiana staat in stadspark Oude Dijk. Deze lijkt erg veel op de Kaukasische vleugelnoot. Het verschil is nog het beste te zien aan de vruchten. Deze zijn iets langer dan breed, terwijl de vruchten van de Kaukasische vleugelnoot ronder zijn.

 Foto: Kaukasische vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia) in het Westerpark