Zoete kers

De zoete kers (Prunus avium) behoort tot de rozenfamilie (Rosasea). Het is een inheemse soort die veel aangeplant wordt voor zijn eetbare vruchten. Er zijn talloze rassen en er komen regelmatig nieuwe selecties bij. De boom kan tot 31 meter hoog worden maar meestal blijft hij kleiner, tot 15 meter hoog. De leeftijdsverwachting is 40-60 jaar. In de stad vindt je hem met name in tuinen. In het openbaar groen wordt hij weinig aangeplant vanwege de vele vruchten die gevormd worden. De cultivar 'Plena' heeft gevulde bloemen en vormt geen vruchten. Als er al zoete kersen in parken en groenstroken worden aangeplant dan betreft het meestal deze cultivar.

 

Bloeiwijze

foto links: bloemen; foto rechts: vruchten

De bloemen verschijnen in april, gelijktijdig met de bladeren. Zij staan in korte, schermvormige trossen van 2-6 stuks in de oksels van de bladeren. De stelen van de bloeiwijze zijn bladloos. Daarin verschilt de soort van andere soorten met eetbare vruchten zoals de zure kers (Prunus cerasus) waarbij de bloeiwijze bladachtige schutbladeren heeft. De bloemen worden bestoven door insecten. Ze hebben vijf witte kroonbladen, 20 meeldraden en 1 vruchtbeginsel met 1 stijl. De kelkbladeren zijn bij de zoete kers tijdens de bloei teruggeslagen. Na de bloei worden de kersen gevormd. Het is een steenvrucht van 0,9-1,5 centimeter groot. De smaak verschilt per ras en varieert van zoet tot wrang. Ze zijn rijp in juni-juli.

 

Waar te zien
Een volwassen vruchtdragend exemplaar is te zien in de Sint Ceciliastraat ter hoogte van de voormalige Vormenfabriek. Voor deze boom is in 2013 een kapvergunning afgegeven Dit in verband met de aanstaande bouw van woningen. Naar verwachting zal hij in de loop van 2014 worden gekapt. Vruchtdragende exemplaren kun je ook vinden in het Quirijnstokpark en in een plantsoen op de hoek Heikantlaan / Handelllaan. Exemplaren van de cultivar 'Plena' zijn met name te vinden in parken. Ze staan onder andere in het Wilhelminapark, Von Weberpark en Westerpark. In de Gasstraat is een straataanplant van Prunus avium 'Plena' te bewonderen. Tijdens de bloeiperiode vormen de bomen met hun talloze witte bloemen een spectaculair straatbeeld.

Foto: Zoete kers met gevulde bloemen (Prunus avium 'Plena') in de Gasstraat.