Toverhazelaar

De toverhazelaar (Hamamelis) behoort tot de toverhazelaarfamilie (Hamamelidaceae). Ondanks zijn naam 'hazelaar' kent hij geen verwantschap met de in Nederland inheemse gewone hazelaar. Deze behoort tot een geheel andere familie, namelijk de berkenfamilie (Betulaceae) en heeft een heel andere bloeiwijze. De overeenkomst zit in de bladvorm. Er zijn verschillende soorten toverhazelaars die allen uitheems zijn. Hun natuurlijk areaal ligt, afhankelijk van de soort, in China, Japan of de VS. Maar de meest voorkomende toverhazelaar kent geen natuurlijk areaal. Het betreft Hamamelis x intermedia, een kruising tussen de Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) en Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis). Deze soort is alleen uit cultuur bekend en kent een groot aantal cultivars die verschillen in groeiwijze, bloemgrootte en bloemkleur. Alle toverhazelaars hebben een struikvormige groeiwijze en worden meestal niet hoger dan 3-5 meter. Ze groeien vrij langzaam. De leeftijdsverwachting is ons niet bekend.


Bloeiwijze
Toverhazelaars zijn echte winterbloeiers. De bloei start bij sommige cultivars al in december en kan doorlopen tot in maart. De bloeiwijze is vrij spectaculair, mede doordat er nog geen blad aanwezig is. De bloemen staan in 3-5-bloemige, okselstandige bundels. Er zijn 4 vrije kroonbaden die smal en riemvormig zijn en meestal rond de 2 centimeter lang. Afhankelijk van de soort en cultivar zijn de kroonblaadjes geel of rood maar ook overgangen tussen beide kleuren komen regelmatig voor. In wisselstand met de kroonblaadjes staan 4 kleine, rode kelkblaadjes. De bloemen hebben een sterke tot zwakke geur, ook dit is weer afhankelijk van soort en cultivar. Er zijn 4 of meer korte meeldraden, vaak rood gekleurd. Het vruchtbeginsel heeft 2 stijlen. De bloemen worden door insecten bestoven maar bevruchting blijft in Nederland meestal achterwege.

foto rechts: bloemen

 

Waar te zien
De toverhazelaar is een algemeen aangeplante struik. De meeste exemplaren staan in parken en tuinen. Er staan onder andere exemplaren in Von Weberpark, Quirijnstokpark en Wilhelminapark.

foto: toverhazelaar (Hamamelis) in het Quirijnstokpark