Honingboom

De honingboom (Styphnolobium japonicum) behoort tot de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Het is een uitheemse soort. Zijn natuurlijk areaal ligt in China en Korea. De Nederlandse naam heeft betrekking op de naar honing geurende bloemen. Honingbomen kunnen strooizout en bestrating goed verdragen en zijn daarmee prima geschikt voor aanplant in stedelijk gebied. Ze hebben een leeftijdsverwachting van meer dan 200 jaar en worden 12-27 meter groot. De soort kent een paar cultivars die verschillen in groeivorm en bladkleur.

 

Bloeiwijze

foto links: bloemen; foto rechts: vruchten

Honingbomen bloeien in augustus. De bloeiwijze bestaat uit eindelingse, tot 30 centimeter lange pluimen. De bloemen zijn gelig wit met een lichtroze kiel en zwaarden, Ze zijn ongeveer 2 centimeter groot en worden bestoven door insecten. De bloemkroon bestaat uit 5 kroonbladen. Ze hebben een rangschikking die kenmerkend is voor planten in de vlinderbloemenfamilie. De onderste twee kroonbladen zijn grotendeels vergroeid en vormen de kiel. De twee zijdelingse kroonbladen heten zwaarden. Bij de honingboom overlappen de zwaarden de kiel. Tussen de zwaarden staat het bovenste, rechtopstaande kroonblad dat de vlag wordt genoemd. Er zijn 10 meeldraden en het vruchtbeginsel heeft 1 stijl. Beiden zitten in de kiel. Na de bloei worden de voor de vlinderbloemen kenmerkende peulvruchten gevormd. Ze zijn rond, 5-8 centimeter lang en hangen naar beneden. Jong zijn ze nog groen maar ze verkleuren tijdens de rijping naar grijs. De peulen zijn tussen de zaden duidelijk ingesnoerd. Gedurende de herfst zijn ze rijp. Maar je kunt ze beter niet eten want ze zijn, net als het blad van de honingboom, giftig.

Foto rechts: bloeiwijze

 

Waar te zien
De honingboom is een matig algemeen aangeplante soort. Je vindt ze vooral in lanen, bredere groenstroken en parken. Er staat onder andere exemplaren in een plantsoen op de hoek Trouwlaan / Oeleseweg, in de Vincentiusstraat, de Bodehof, bij de vijfsprong op de hoek Stationsstraat / Nieuwlandstraat en in het Von Weberpark.

Foto: honingbomen (Styphnolobium japonicum) in de Vincentiusstraat