Epaulettenboom

De epaulettenboom (Pterostyrax hispida) behoort tot de storaxboomfamilie (Styracaceae). Het is een uitheemse soort. Zijn natuurlijk areaal ligt in China en Japan. De Nederlandse naam verwijst naar de gelijkenis van de bloemen met de schouderversieringen aan uniformen. Het is een kleine boom of grote struik met een breed waaiervormige kroon. Hij wordt meestal 6-8 meter hoog. Over de leeftijdsverwachting is ons niets bekend. De soort kent geen cultivars.

 

Bloeiwijze


foto links: bloeiwijze; foto rechts: vruchten

De bloeiperiode is juni-juli. Het is een spectaculaire bloeier. De bloeiwijze bestaat uit hangende, eindstandige, behaarde pluimen. Ze worden tot 25 centimeter lang. De bloemen zijn ongeveer 1 centimeter lang en worden door insecten bestoven. Ze verspreiden een aangename geur. Er zijn 5 aan de voet vergroeide, witte kroonbladen. De 10 meeldraden steken boven de bloemkroon uit en hebben witte helmdraden en gele helmknoppen. Het vruchtbeginsel heeft 1 stijl en is vrijwel geheel vergroeid met de blijvende kelk.  Na de bloei vormen zich 1 centimeter lange bruingroene steenvruchten. Ze zijn langwerpig, geribd en ruw behaard.

 

Waar te zien
De epaulettenboom wordt maar zelden aangeplant. Voor zover wij weten is er maar 1 exemplaar in Tilburg te vinden, namelijk in het Wilhelminapark.

Foto: epaulettenboom (Pterostyrax hispida) in het Wilhelminapark