Storaxboom

De storaxboom (Styrax japonicus) behoort tot de storaxboomfamilie (Styracaceae). Het is een uitheemse soort. Zijn natuurlijk areaal ligt in China en Japan. De groeiwijze is meestal struikvormig. Hij wordt 6-8 meter hoog. De leeftijdsverwachting is ons niet bekend. De soort kent een paar cultivars die verschillen in groeiwijze en bloemkleur.

 

Bloeiwijze

foto links: bloemen; foto rechts: vruchten

De bloeiperiode is juni. Het is een spectaculaire bloeier. De bloeiwijze bestaat uit 2-5-bloemige, hangende trosjes. De bloemen zijn wit, klokvormig, 1,5-2,5 centimeter lang en hebben een aangename geur. Ze hangen aan 15-50 millimeter lange, dunne stelen en worden bestoven door insecten. Er zijn 5-6 onderling vergroeide kroonblaadjes. De bloemen lijken wel wat op sneeuwklokjes, net als de bloemen van de sneeuwklokjesboom die ook tot de storaxboomfamilie behoort. Er zijn 10-12 meeldraden met witte helmdraden en gele helmknoppen. Het vruchtbeginsel heeft 1 witte stijl. Na de bloei vormen zich ongeveer 5 millimeter grote doosvruchten Ze zijn rond tot eivormig, grijsgroen, bedekt met wittig grijze haren en springen met 3 kleppen open.

 

Waar te zien
De storaxboom wordt maar zelden aangeplant. Je vindt ze met name in parken. Er staan onder andere exemplaren in het Von Weberpark en Cobbenhagenpark.

Foto: storaxboom (Styrax japonicus) in het Cobbenhagenpark