Tulpenboom

De tulpenboom (Liriodendron tulipifera) behoort tot de magnoliafamilie (Magnoliaceae). Het is een uitheemse soort. Zijn natuurlijk areaal ligt in de Verenigde Staten en Zuid-Canada. Hij heeft een opvallende bladvorm die gelijkenis vertoont met de vorm van een tulp. Het is een snelle groeier en kan  tot 38 meter hoog worden. De leeftijdsverwachting is meer dan 200 jaar. De soort kent enkele cultivars die verschillen in groeivorm, bladvorm en bladkleur.

 

Bloeiwijze

foto links: bloem; foto rechts: vrucht

De bloeiperiode is juni. De bloeiwijze bestaat uit eindelingse, alleenstaande bloemen. Ze worden bestoven door bijen. Het bloemdek is beker- tot tulpvormig en bestaat uit 9 bloemdekbladen. Ze staan in 3 kransen en zijn ongeveer 5 centimeter lang. De onderste 3 bloemdekbladen zijn lichtgroen, de overige 6 geel met in het bovenste deel een oranje tekening. Er zijn vele meeldraden die, net als de vruchtbeginsels, spiraalvormig gerangschikt zijn. De vrucht is 5-8,5 centimeter lang, smal kegelvormig en bestaat uit meerdere, tegen elkaar gedrukte doosvruchten. Ze blijven vaak lang, tot in de winter, aan de boom hangen.

 

Waar te zien
De tulpenboom is een algemeen aangeplante soort. Je vindt ze in parken, plantsoenen en bredere groenstroken. Er staan onder andere exemplaren in het Quirijnstokpark, Von Weberpark, Wilhelminapark en Hagelkruisplein.

Foto: tulpenboom (Liriodendron tulipifera) op de hoek Hart van Brabantlaan / Ringbaan-West