Valse christusdoorn

De valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) behoort tot de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Het is een uitheemse soort. Zijn natuurlijk areaal ligt in het oosten van de Verenigde Staten. Kenmerkend voor de soort zijn de meervoudig vertakte doorns die op de takken en stam voorkomen en tot 30 centimeter lang kunnen worden. De mate van gedoornheid verschilt echter sterk per boom. Bovendien behoren de meeste aangeplante exemplaren tot een of andere ongedoornde selectie. De valse christusdoorn verdraagt bestrating goed en is goed bestand tegen strooizout en droogte wat hem een zeer geschikt maakt voor aanplant in stedelijk gebied. Hij wordt meestal 15-28 meter hoog. De leeftijdsverwachting is meer dan 100 jaar. De soort kent diverse cultivars die verschillen in groeiwijze, grootte, kleur van het blad en mate van vruchtvorming.

 

Bloeiwijze

foto links: bloeiwijze; foto rechts: vrucht

De bloeiperiode is juni. De bloeiwijze is onopvallend. Ze bestaat uit dichtbloemige, okselstandige, geelgroene trosjes. De bloemen zelf kennen niet de kenmerkende opbouw van vlinderbloemigen maar bestaan uit 3-5 kleine, groenwitte bloemdekblaadjes. De bloemen kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke als 2-slachtig zijn. Ze zijn ongeveer 3 millimeter groot en worden bestoven door de wind. Er zijn 3-5 meeldraden en het vruchtbeginsel heef 1 stijl. Na de bloei worden de peulen gevormd. Ze zijn zeer groot, 30-45 centimeter lang, gebogen en vaak gedraaid. Jong zijn ze geelgroen maar rijp zijn ze bruinrood en verkleuren daarna naar zwart. De peulen springen met 2 kleppen open en hebben 2 rijen met talrijke zaden. Ze blijven vaak tot diep in de winter aan de bomen hangen.

 

Waar te zien
De valse christusdoorn is een algemeen aangeplante soort. Je vindt ze in parken, plantsoenen, groenstroken en straten. Als straatboom wordt meestal een ongedoornde selectie aangeplant. Populair is de ongedoornde cultivar 'Sunburst' met in de lente geel blad. Deze kom je op allerlei plaatsen tegen, zoals op de hoek Heuvelstraat / Schoolstraat. Sterk gedoornde exemplaren zijn onder andere te vinden in het dwaalgebied tussen de Telefoonstraat en de Langestraat.

Foto: valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) op de parkeerplaats van de Albert Hein aan de Gasthuisring.