Zilveresdoorn

De zilveresdoorn (Acer saccharinum) behoort tot de zeepbomenfamilie (Sapindaceae). Het is, samen met de rode esdoorn, de vroegst bloeiende esdoornsoort. De soort is uitheems. Haar natuurlijk areaal ligt in Noord-Amerika. Zijn Nederlandse naam heeft hij te danken aan de zilverwitte onderzijde van het blad. Hij wordt om dezelfde reden ook wel witte esdoorn genoemd. Het is een snelle groeier die tot 34 meter hoog kan worden met een stamomtrek van 5-6 meter. De leeftijdsverwachting is 100-150 jaar. De soort kent verschillende cultivars die verschillen in bladvorm (dieper ingesneden lobben), bladkleur en groeivorm.

Bloeiwijze

 

foto links: vrouwelijke bloemen; foto rechts: mannelijke bloemen

De bloemen verschijnen in februari-maart voor de bladeren. Ze staan in dichte, okselstandige bundels van 4-7 bloemen, die uit zijknoppen ontspringen. De bloemen zijn 1-slachtig en staan in gescheiden bundels, de mannelijke kortgesteeld, de vrouwelijke langgesteeld. Ze zijn klein en hebben 5, deels vergroeide, geelgroene tot rode kelkblaadjes. Ze hebben geen kroonblaadjes. De mannelijke bloemen hebben meestal 8-10 witte meeldraden. Het vruchtbeginsel van de vrouwelijke bloem heeft 2 rode stijlen. Ofschoon de bloemen klein zijn kunnen ze goed opvallen door hun massale aanwezigheid op de nog kale bomen. Na de bloei verschijnen de voor esdoorns kenmerkende vruchten. Het zijn gevleugelde nootjes (samara's) die paarsgewijs tegenover elkaar staan. De vruchtvleugels van de zilveresdoorn staan meestal in een U- of V-vormige hoek, zijn 4-6 cm lang en hebben vele nerven. Ze zijn rijp in mei en vallen dan massaal af. Dit in tegenstelling tot de meeste esdoornsoorten waar de rijping van de vruchten pas in de herfst plaatsvindt.

Waar te zien

De zilveresdoorn is een algemeen aangeplante soort. Je ziet ze met name in parken en bredere groenvoorzieningen. Maar ze staan ook in laanbeplantingen langs de wat bredere straten. Een laanaanplant van mooie dikke exemplaren is onder andere te zien in de Lage Witsiebaan. Daar zijn tijdens een zomerstorm in 2014 nog verschillende dikke exemplaren omgewaaid. Ook in de Hazelaarstraat is een laanaanplant van zilveresdoorn te vinden. Op het Klipperplein staan een carré van dikkere exemplaren. In het Leijpark staan cultivars met dieper ingesneden blad (Acer saccharinum 'Laciniatum') en in het Quirijnstokpark en op het voormalig van Gend & Loos terrein staan exemplaren met een opvallende schuin opgaande hoofdtakken waarvan het blad tijdens het uitlopen blauwrood gekleurd is (Acer saccharinum 'Pyramidale')

Foto: zilveresdoorns (Acer saccharinum 'Pyramidale' ) op het toekomstige Spoorpark (het voormalig van Gend & Loos terrein) aan de Ringbaan West zijde.