Gele pavia

De gele pavia (Aesculus flava) behoort tot de zeepbomenfamilie (Sapindaceae). Het is een paardenkastanjesoort uit het oosten van de Verenigde Staten. De soortnaam 'flava' betekend 'geel', naar de bloemkleur. Ze worden 21-26 meter hoog en hebben een leeftijdsverwachting van 100-200 jaar. De in Nederland na 1970 aangeplante exemplaren betreffen bijna altijd de selectie 'Vestita' waarvan de moederboom in het Zuiderpark in Den Haag staat. De soort kent geen cultivars.

 

Bloeiwijze

foto links: bloemen; foto rechts: vrucht

De gele pavia bloeit in mei. De bloei is minder spectaculair dan die van de witte paardenkastanje en de rode paardenkastanje. De bloemen staan in rechtopstaande, eindelingse, pluimvormige trossen die tot 15 centimeter lang worden. Ze zijn 2-3 centimeter lang en slank. De bestuiving vindt plaats door insecten met een lange tong zoals hommels en vlinders. In hun natuurlijk verspreidingsgebied worden ze vooral bestoven door kolibries. De bloemkroon bestaat uit 4 vergroeide, lichtgele kroonbladen met een roze gloed. Het honingmerk zit aan de binnenzijde van de bloemkroon en is bruinrood tot purperkleurig. Er zijn 7 meeldraden die niet boven de bloemkroon uitsteken. Het vruchtbeginsel heeft 1 stijl. Na de bloei vormen zich 5-7 centimeter grote doosvruchten. Ze zijn nagenoeg rond en worden, net als bij de tamme kastanje, bolsters genoemd. De bolsters zijn glad, zonder stekels. In de bolsters zitten 1 tot 3 bruine zaden, elk 2,5-3,5 centimeter groot. De zaden zijn giftig.

 

Waar te zien
De gele pavia is een soort die zelden wordt aangeplant. Je vindt ze meestal in parken en plantsoenen. In Tilburg is ons maar een plek bekend waar je ze kunt zien, namelijk in een groenstrook aan de Kapelmeesterlaan in Tilburg-Noord.

Foto: gele pavia (Aesculus flava) in een groenstrook aan de Kapelmeesterlaan