Grootbladige magnolia

De grootbladige magnolia (Magnolia tripetala) behoort tot de magnoliafamilie (Magnoliaceae). In tegenstelling tot de meest bekende magnolia's, bloeit hij ruim nadat het blad zich heeft gevormd. Het is een uitheemse soort. Zijn natuurlijk areaal ligt in het midden en oosten van de Verenigde Staten. De groeiwijze is boomvormig, met 1 of meerdere stammen. Hij wordt meestal 8-12 meter hoog en heeft een leeftijdsverwachting van 40-100 jaar. Opvallend zijn de grote bladeren die tot 60 centimeter lang kunnen worden. De soort kent voor zover wij weten geen cultivars.

 

Bloeiwijze

foto links: bloem; foto rechts: vrucht

De grootbladige magnolia bloeit in mei-juni. De bloeiwijze bestaat uit eindelingse, alleenstaande bloemen. De bloemen zijn, net als de bladeren groot. tussen de 18 en 25 centimeter. Ze worden bestoven door insecten. Het bloemdek heeft 6 of 9 bloembladen, waarvan er 3 kleiner zijn dan de andere. Ze zijn roomwit en staan rechtop. Tegen het einde van de bloei verkleuren ze naar geelbruin en gaan hangen alvorens af te vallen. Centraal in de bloem staan de meeldraden en vruchtbeginsels. De meeldraden zijn talrijk en aan de basis paarsig gekleurd. Er zijn vele vruchtbeginsels die spiraalvormig gerangschikt zijn, elk met 1 stijl. Na de bloei wordt de vrucht gevormd. Deze is langwerpig-eivormig, 7-10 centimeter lang, purperrood en is samengesteld uit vele doosvruchten (elk vruchtbeginsel groeit uit tot een afzonderlijke doosvrucht). De zaden in de doosvruchtjes zijn karmijnrood.

 

Waar te zien
De grootbladige magnolia is een soort die zelden wordt aangeplant. Er zijn bij ons 2 plekken bekend waar je ze kunt vinden. Een ervan is de vijfsprong op de hoek Stationsstraat / Nieuwlandstraat. Het zijn meerstammige exemplaren die tijdens de herinrichting van de vijfsprong zijn verplant en daarna sterk achteruit gingen in vitaliteit. Het ziet er naar uit dat ze zich daarvan aan het herstellen zijn. De andere plek is een groenstrook aan de Purcelldreef. Het betreft flinke 1-stammige exemplaren.

Foto: grootbladige magnolia (Magnolia tripetala) aan de Purcelldreef