Meidoorn

Meidoorns (Crataegus) behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae). Er zijn heel veel soorten. Wereldwijd komen er ongeveer 200 voor. In Nederland kun je meer dan 30 soorten tegenkomen. Daarvan zijn er maar twee inheems, namelijk de eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) en de tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata). De tweestijlige meidoorn is vrij zeldzaam. De eenstijlige meidoorn komt daarentegen zeer algemeen voor. In het wild kun je hem vinden in heggen, struikgewas en bossen. Het is een struik of kleine boom, wordt 5-8 meter hoog en heeft een leeftijdsverwachting van meer dan 100 jaar. Zoals de naam al suggereert hebben meidoorns gedoornde takken. De afmeting van de doorns verschilt per soort, variërend van 1 centimeter tot ruim 7 centimeter. De doorns van de eenstijlige meidoorn zijn meestal niet langer van 2,5 centimeter. Veel meidoornsoorten kennen diverse cultivars die verschillen in groeivorm, bladkleur en bloemkleur. Er bestaan ook ongedoornde selecties. De soorten worden onderling veel gekruist wat een veelvoud aan hybriden oplevert. Dat alles maakt het op naam brengen van een meidoorn niet altijd makkelijk.

 

Bloeiwijze

foto links: bloemen van de eenstijlige meidoorn; foto rechts: vruchten van de eenstijlige meidoorn

De bloeiperiode van de meidoorn is mei. Het is meestal een rijke bloeier. De bloemen staan in eindstandige en okselstandige tuilen die in vorm en formaat per soort verschillen. Ze worden bestoven door insecten. De tuilen van de eenstijlige meidoorn zijn schermvormig en bevatten 8-12 bloemen. De bloemen verspreiden een aangename geur. Elke bloem heeft 5 kom- of schotelvormige kroonbladen. Deze zijn meestal wit, maar soms lichtroze. Er zijn vele meeldraden en het vruchtbeginsel heeft, zoals de naam al aangeeft, slechts 1 stijl. Na de bloei vormen zich besachtige steenvruchten. Ze zijn meestal bol- of eivormig en tussen de 6 en 10 millimeter groot. Ze zijn rijp in september-oktober. Rijpe vruchten van de eenstijlige meidoorn zijn rood, maar er zijn ook meidoornsoorten waarvan de vruchten bij rijping oranje of geel verkleuren. Er zijn bijna altijd kelkresten aanwezig aan de top van de vrucht (het kroontje). In de vrucht van de eenstijlige meidoorn zit slechts 1 zaadje. Ze blijven vaak nog lang in de winter aan de stuik hangen.

 

Waar te zien
Meidoorns kun je overal in de stad vinden. Ze staan in parken, groenstroken en tuinen. De eenstijlige meidoorn wordt ook als heg aangeplant.

Foto: eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) langs de vijver aan de Centaurusweg