Reuzenkornoelje

De reuzenkornoelje (Cornus controversa) behoort tot de kornoeljefamilie (Cornaceae). Het is een uitheemse soort. Zijn natuurlijk areaal ligt in China, Japan, Korea en Oost-Himalaya. Daar waar de meeste kornoeljes de bladeren tegenover elkaar hebben staan heeft de reuzenkornoelje een verspreide bladstand. De soortnaam 'controversa' verwijst naar deze voor kornoeljes uitzonderlijke bladplaatsing. Het is een sierlijke, kleine boom met opvallend horizontaal afstaande, in etages opgebouwde vertakkingen. Ze worden 10-15 meter hoog en hebben een leeftijdsverwachting van 80-100 jaar. De soort kent een cultivar met wit gevlekte bladeren (Cornus controversa 'Varagiata').

 

Bloeiwijze

foto links: bloemen; foto rechts: jonge vruchten

Reuzenkornoeljes bloeien in mei-juni. Ze hebben een rijke bloei. De bloemen staan in brede.  platte schermen aan het einde van de takken. Deze worden 6 tot 12, soms tot 18 centimeter breed en hebben geen omwindselblaadjes. In elke bloeiwijze zitten vele bloemen. De bloemen hebben 4 kleine, witte kroonbladen die aan de voet vergroeid zijn. Ze worden bestoven door insecten. Er zijn 4 meeldraden die ruim buiten  de bloemkroon uitsteken. Het vruchtbeginsel heeft 1 stijl met 1 stempel. Na de bloei vormen zich ongeveer 6 millimeter grote, besachtige steenvruchten. Tijdens de vruchtvorming trekken de platte tuilen zich enigszins samen. De vruchten zijn eerst groen maar verkleuren tijdens de rijping naar donkerblauw. Ze zijn rijp in oktober.

 

Waar te zien
De reuzenkornoelje is een soort die maar weinig wordt aangeplant. Je komt ze met name tegen in parken, plantsoenen en brede groenvoorzieningen. Er staan onder ander exemplaren in het Wilhelminapark en in een plantsoen aan de Dr. Nolenstraat. Een mooie laanaanplant is te zien in een groenstrook langs de Stokhasseltlaan.

Foto: reuzenkornoelje (Cornus controversa) aan de Stokhasseltlaan