Hongaarse eik

De Hongaarse eik (Quercus frainetto) komt oorspronkelijk uit Oost-Europa (van de Balkan tot Hongarije) en Zuid-Italië. Hij is in 1890 voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. Hij kan een hoogte bereiken van 20-25 meter en is een snelle groeier. In de jeugd is de kroon nog redelijk smal maar op leeftijd wordt de kroon breed eirond tot rond en gewelfd. De boom heeft een relatief korte stam die al op geringe hoogte sterk vertakt. De schors is grijsbruin en regelmatig fijn gegroefd. Op latere leeftijd schilfert de schors in kleine plakjes af. De hoofdtakken steken opvallend schuin omhoog en zijn lang en recht. Op latere leeftijd willen zij soms ver uitzakken. De twijgen zijn dik met kleine lenticellen. Jong zijn ze olijfgroen en donzig behaard, later grijs en kaal.

 

Bladkenmerken
De bladeren zijn 10-20 centimeter lang (bij sterke groei soms langer) en 7-12 centimeter breed. Ze zijn boven het midden het breedst en lopen naar de bladvoet taps toe. Het blad heeft 6-10 paar lobben. De lobben zijn diep (soms zeer diep), in ieder geval meer dan 1/3 van de bladhelft, langwerpig en stomp, Soms zijn de lobben zelf ook weer gelobd. Aan de bladvoet bevinden zich twee oorvormige lobben. De bovenzijde van het blad is heldergroen. De onderzijde is lichter, behaard tot bijna kaal wordend. De bladsteel is 2-8 millimeter lang, met afvallende steunblaadjes.Foto links: bovenzijde blad; foto rechts: onderzijde blad

 

Vruchtkenmerken
De eikels zijn tot 2,5 centimeter lang. Ze staan meestal in trosjes van 2-5 bijeen, maar soms ook alleenstaand en zijn nagenoeg ongesteeld (bijna zittend). Het napje heeft priemvormige, stompe, viltig behaarde schubben die elkaar losjes overlappen. Het bedekt de vrucht voor +/- 1/3 tot de helft. De eikels rijpen in 1 jaar af.

Cultivars
De Hongaarse eik kent enkele cultivars. 'Trump' heeft een meer steil opgaande groeiwijze met een meer ovale kroon. De cultivar 'Schmidt' heeft een meer regelmatige groeivorm met een goed gesloten bladerdek. Wij hebben deze cultivars in Tilburg nog niet met zekerheid vastgesteld. 

Waar te zien
De Hongaarse eik wordt niet vaak aangeplant. De meeste exemplaren staan in parken, onder andere in het Leijpark, Westerpark, Von Weberpark, Quirijnstokpark en MiddenBrabantpark. Een zeldzame laanaanplant van Hongaarse eiken is te zien in een plantsoen aan het Kamerlingh Onnesplein.

Foto: laanbeplanting van Hongaarse eiken (Quercus frainetto) aan het Kamerlingh Onnesplein