Oostenrijkse eik

De Oostenrijkse eik (Quercus x turneri) is een kruising tussen de steeneik (Quercus ilex) en de zomereik (Quercus robur). Hij is ontstaan in Engeland op de kwekerij van Turner. De Nederlandse naam is afgeleid van de oude wetenschappelijke naam,, namelijk Quercus austriaca sempervirens. Hij wordt 8-10(-15) meter hoog. Het is een wintergroene soort wat inhoudt dat hij het gehele jaar door blad draagt. In tegenstelling tot de steeneik is deze hybride goed winterhard. De kroon is breed kegelvormig tot rond. Meestal betreft het een meerstammige  boom maar er worden ook 1-stammige exemplaren gekweekt. De schors is grijsbruin en gegroefd. Jonge twijgen zijn bleekgeel en viltig behaard met sterharen.


Bladkenmerken
De bladeren zijn leerachtig, 6-8 centimeter lang en tot 4 centimeter breed. De bladen van de cultivar 'Pseudoturneri' zijn langer en smaller, tot 13 centimeter lang. Ze hebben 4-8 paar ondiepe, gaafrandige, brede lobben die naar voren zijn gericht. De bovenzijde van het blad is donkergroen, aanvankelijk behaard maar later kaal. Aan de onderzijde blijft het blad op de nerven behaard met sterharen (die van cultivar 'Pseudoturneri' aan de onderzijde minder behaard). De bladvoet is afgerond. De bladsteel is 4-8 millimeter lang, behaard, met afvallende steunblaadjes.

Foto links: bovenzijde blad; foto rechts: onderzijde blad

Vruchtkenmerken
De eikels zijn smal, eivormig, ongeveer 2 centimeter lang. Ze zitten met 3-7 bijeen op een dunne, viltige steel. Het napje is met viltige schubben bezet en bedekt de vrucht voor 1/3 tot de helft.

Cultivars
De Oostenrijkse eik kent een selectie genaamd 'Pseudoturneri'. De Oostenrijkse eiken die wij in Tilburg kennen behoren tot deze selectie.

Waar te zien
De Oostenrijkse eik wordt maar zelden aangeplant. Ze staan met name in parken. Er staat een exemplaar in het Wilhelminapark.Deze is In samenwerking met de gemeente en de Stichting stadsbomen in 2007 geplant als onderdeel van een herplant van 18 bomen in dit park. Helaas is hij in 2014 veel te hoog opgesnoeid. In het Leijpark staat een nog jong exemplaar.

Foto: Oostenrijkse eik (Quercus turneri 'Pseudoturneri') in het Wilhelminapark.