Pontische eik

De Pontische eik (Quercus pontica) komt oorspronkelijk uit Turkije en de Kaukasus waar hij groeit op vochtige berghellingen. Zijn  groei is meestammig struikvormig, vandaar dat hij ook wel 'struikeik' wordt genoemd. Maar er worden ook eenstammige exemplaren gekweekt. Hij wordt meestal niet hoger dan 4-6 meter en heeft een ronde kroon. Zijn stam en takken zijn bruingrijs. De bast van de stam en oudere takken scheuren onregelmatig open en vormen daarbij losliggende schorsplaten. De twijgen zijn jong geelgroen, later bruinrood, en gegroefd. De bladknoppen zijn opvallend groot. Ze vormen tijdens de bloei 15-20 centimeter lange katjes. Dit is veel langer dan de katjes van de meeste eikensoorten die niet veel langer worden dan 8-10 centimeter. Hij groeit het beste op een beschutte en zonnige plek.


Bladkenmerken
De bladeren zijn ovaal-omgekeerd eirond, 7-15(-20) centimeter lang en 6-10 centimeter breed. Ze zijn iets leerachtig en niet gelobd. De bladrand is regelmatig getand met 13-20 paar puntige tanden. De bovenzijde is groen, de onderzijde meer blauwgroen met 13-20 paar nerven. De bladsteel is 0,5-1,5 centimeter lang met afvallende steunblaadjes. In de herfst verkleurd het blad geelbruin.Foto links: bovenzijde blad; foto rechts: onderzijde blad


Vruchtkenmerken
De eikel is 2-3,5 centimeter lang en langwerpig eivormig. Het napje is met aanliggende, viltige schubben bezet en bedekt de vrucht voor 1/4 tot de helft.

Cultivars
Voor zover wij weten kent de Pontische eik geen cultivars.

Waar te zien
De Pontische eik wordt maar zeer zelden aangeplant. Wij zijn in Tilburg slechts bekend met 1 exemplaar en die staat in het Wilhelminapark. Dit prachtige exemplaar bleek in 1996 op de gemeentelijke kaplijst te staan. Op initiatief van de toenmalige Vrienden van het Wilhelminapark is door een breed gedragen verzet ook van de Nederlandse Dendrologische Vereniging en de landelijke Bomenstichting dit exemplaar van de kaplijst gehaald. En is de naam van 'boom onbekend' veranderd in de juiste naam.

Foto: Pontische eik (Quercus pontica) in het Wilhelminapark.