Guerrilla-plantacties in de binnenstad

Bomenstichting vergroent stad met klimplanten

Zaterdag 16 juni was het weer zo ver. Een gezelschap in appelgroene polo’s, een auto met excuussticker ‘Werkverkeer’, schoppen, tankjes water en … klimplanten. Vrijwilligers van de Stichting Stadsbomen Tilburg (SST) slaan toe op plaatsen waar Tilburg extra stadsgroen kan gebruiken. Die zaterdag een plantactie op de Ringbaan West, op het ó zo kale stuk tussen Bredaseweg en Hart van Brabantlaan waar enkele jaren geleden alle grote bomen zijn gerooid.

Dit is ‘guerrilla-gardening’: plantacties van burgers op gemeentegrond om de stad te vergroenen. De SST is de 1000-wingerd-actie begonnen, bedoeld om snelgroeiende klimplanten te planten op plaatsen waar de stad een groene injectie goed kan gebruiken. Bij grote lantaarnpalen bijvoorbeeld. Waarom die niet omvormen tot zuilen van levend groen?

Plaats van handeling is deze keer de smalle middenberm van de Ringbaan West, tussen het voorbijrazende verkeer in. De steekschop de grond in, potgrond toevoegen, plant erin en opbinden. Vervolgens hopen dat de plant aanslaat, dat de zuignapjes pakken op de paal en dat de wingerds over enkele weken ruim boven de bermbeplanting tegen de paal opgroeien.

Van de Ringbaan West gaat het die dag nog naar de Schoolstraat en de Korte Schijf. Enkele weken daarvoor was het parkeerterrein van de AH XL in de Jan Heijnsstraat aan de beurt. Daar moesten er ook stoeptegels uit, werd geel zand door zwart zand vervangen en kwamen er ook kleine bordjes bij te staan: ‘Met de groeten van de SST en de TUC.’ Studenten deden via de Tilburgse University Campus mee aan de plantactie. Zij dienen aan een maatschappelijke actie deel te nemen om toegang te krijgen tot de jaarlijkse Cantus voor studenten.

 

Foto links: Nieuwe wingerds langs de lantaarnpalen bij de Albert Hein aan de Jan Heijnsstraat
Foto rechts: De eerder aangeplante wingerds aan de Korte Schijfstraat worden geïnspecteerd en bijgewerkt.