Unieke fruitbomencollectie in Tuindorp de Kievit

In 1995 ontwikkelde kunstenaar Herman de Vries het idee om de woningen in de nieuwbouwwijk Tuindorp De Kievit in Tilburg te omringen met veel soorten en variëteiten van bomen en struiken. Herman de Vries gaat er in zijn kunst vanuit dat alle vormen, soorten en exemplaren uniek zijn en hun eigen verhaal vertellen. Op de boomfeestdag in 1997 is in iedere voortuin van 102 huurwoningen een verschillende appel-, peren- of pruimenboom geplant. Ook de gemeente Tilburg was enthousiast en er ontstond o.a. in een van de straten een bomenrij van vele verschillende soorten straatbomen.

Half december 2014 lag bij een kennismaking met de broers Jan en Jos Dilven de catalogus van ‘Herman de Vries, de tuindorpcollecties, tuindorp de Kievit, Tilburg’ uit 1997 op tafel. De interesse van ons voor dit kunstproject was snel (opnieuw) gewekt. Inmiddels hebben we een aantal bezoeken aan die unieke collecties achter de rug.

 

Laan met vele verschillende boomsoorten in tuindorp 'de Kievit'        foto Joost Werkhoven

Een bijzonder en uniek project tot in de verre omgeving. We hebben vastgesteld dat er van de 102 soorten fruitbomen uit 1997 er nu nog 27 soorten fruitbomen aanwezig zijn. 
Jan en Jos Dilven hebben met toestemming van bewoners van sommige bomen een ent/stek genomen om zo het voortbestaan van het ras zeker te stellen. We bereiden gezamenlijk een rondleiding voor langs de vele soorten fruitbomen en de vele soorten straatbomen die daar te zien zijn.

Voor meer info over de broers Jan en Jos Dilven, fruitbomenexperts, zie hun site www.defruitboogerd.nl  Ze hebben een kleine fruitbomenkwekerij en willen graag de oude fruitrassen die veel in Brabant voorkwamen, behouden en terugbrengen.