Fruitboom geplant voor Henk Kuiper

Houwappel, struifappel, tootappel, stèrappel, suikerappel, ossekop
dé warre haost alle sorte en ze warre hil gauw op (Kempisch gedichtje)

Afgelopen januari hebben Bram van Beurden en Joost Werkhoven namens Stichting Stadsbomen ter ere van Henk Kuiper een appelboom geplant. Henk, bevlogen auteur, bioloog, bomenkenner is een aantal jaren bij ons in dienst geweest. In de lente van 2014 is hij overleden. Directe aanleiding voor onze plantactie was zijn verjaardag in januari.

De Tilburgse lindenboom was voor Henk heilig. De doorgroei daarvan staat in Hilvarenbeek. Maar fruit(bomen) had hij ook hoog in het vaandel staan. Over fruitbomen heeft hij in zijn fraaie boek ‘Tilburg daar leeft meer dan je denkt’ uit 2005 het nodige geschreven en gefotografeerd. In overleg met de fruitbomenexperts, de broers Jan en Jos Dilven van de Fruitboogerd uit Gilze kozen we voor een appel. Het is een hoogstam-appel geworden Malus ‘ Princesse Noble’. Een appel met een bijnaam, bekend onder oudere Tilburgers. Op zijn Tilburgs ‘tootappeltje’ genoemd, een spits toelopend appeltje.

In 2004 had Henk al eerder een bijzonder boek geschreven ‘Piushaven, levende have’. Na toestemming van de gemeente, en na de buurtbewoners te hebben geïnformeerd, hebben we de boom geplant aan de Havendijk tegenover de Hogendriesstraat.

Tootappeltje (Malus 'Princess Noble')                              foto  www.tenhoven-bomen.nl