Start aanplant nieuwe bomen Leijpark

Vrijdag 15 april is in aanwezigheid van wethouder Mario Jacobs gestart met de aanplant van 7 nieuwe bomen in het Leijpark. De aanplant is onderdeel van in totaal 800 bomen die de gemeente verspreid over Tilburg gaat plaatsen. Daarmee wordt de uitval van bomen gedurende de afgelopen jaren die niet zijn vervangen gecompenseerd. Ook in het Leijpark zijn de afgelopen jaren diverse bomen uitgevallen. Maar waar in het park ga je dan aanplanten? En welke soorten?

 


foto: wethouder Mario Jacobs en medewerker Stichting Stadsbomen Ton Smits tijdens het planten van een Paulowniaboom in het Leijpark.

Het Leijpark

Het Leijpark is in 1939 aangelegd naar een ontwerp van Leonard Springer. Van deze toonaangevende Nederlandse landschapsarchitect heeft Tilburg veel uitgevoerde ontwerpen, waaronder het Wilhelminapark en het Wandelbos. Springer had enorm veel kennis van bomen en werkte in de traditie van de Engelse landschapsstijl die zich kenmerkt door romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. Dit zie je ook in het Leijpark terug. Kenmerkend zijn de grote open grasvelden omgeven door en afgewisseld met boomgroepen. Het aanplanten van bomen in het Leijpark dient dan ook met respect voor dit landschappelijk ontwerp plaats te vinden.

Beplantingsvoorstel Stichting Stadsbomen

Op verzoek van de gemeente deed Stichting Stadsbomen een voorstel voor de aanplant van nieuwe bomen. Daarbij is goed gekeken naar de stijlkenmerken van het park en gebruik gemaakt van een beplantingsontwerp van Springer voor het Leijpark uit 1937. Drie van de zeven aan te planten bomen, een magnolia, een Paulowniaboom en een zilveresdoorn, komen rechtstreeks uit dit beplantingsplan. De zilveresdoorn zal een recentelijk aangeplante valse Christusdoorn gaan vervangen. De Christusdoorn, een opgaande doornloze cultivar, was volgens Stichting Stadsbomen niet de juiste keuze op deze locatie in het park. Hij stond op een prominente plek langs een van de paden waar altijd een zilveresdoorn had gestaan conform het beplantingsplan uit 1937. Stichting Stadsbomen heeft gekozen voor een cultivar van de zilveresdoorn met een breed uitgroeiende kroon en extra diep ingesneden blad (Acer saccharinum 'Asplenifolium'). Daarmee vormt hij een mooi contrast met de monumentale opgaande cultivar van de zilveresdoorn die aan de andere kant van hetzelfde grasveld staat.

Een walnoot en twee olijfwilgen, behorend bij de zeven aan te planten bomen worden binnenkort geplant. In het najaar worden er opnieuw bomen aangeplant in het Leijpark. Ook dan zal Stichting Stadsbomen een voorstel doen voor wat betreft de boomsoorten en de plantlocaties.