Mooiste boom van Tilburg wordt verwend met mulchlaag

De gemeente heeft onder de drie rode beuken op het terrein van de Rooi Harten een mulchlaag aangebracht. De drie beuken werden in september gekozen tot mooiste boom van Tilburg.

De mulchlaag wordt aangebracht om de groeiplaats van de beuken te verbeteren. De laag bestaat uit houtsnippers en ander organisch materiaal. Het natuurlijk areaal van beuken zijn bossen. De bodem van een bos is van een geheel andere aard dan die van groeiplaatsen van beuken in stedelijk gebied. De mulchlaag heeft als functie om de bosbodem beter te benaderen. Het zorgt voor de aanvoer van allerlei voedingsstoffen en heeft een regulerend effect op de temperatuur en de waterhuishouding in de grond. De bedoeling is geen blad meer te ruimen onder de boom. Zo blijft de mulchlaag zichzelf aanvullen en wordt de bosbodem nog beter benaderd.

Foto: mulchlaag onder de drie beuken op het terrein van de Rooi Harten


Beuken kunnen vrij oud worden, tot ruim 250 jaar. Maar in stedelijk gebied is het lastig voor een beuk die leeftijd te halen. Dat komt mede omdat beuken veranderingen in hun groeiplaatsen slecht verdragen. Grote schommelingen in temperatuur en vochtigheid van de grond kunnen al funest zijn. Zo kunnen hittegolven in de zomer veel schade veroorzaken met beukensterfte in de daarop volgende jaren. De mulchlaag heeft op extreme klimaatverschillen gedurende het jaar een nivellerend effect. Daarmee wordt de kans dat deze drie beuken, nu ongeveer 150 jaar oud, nog lange tijd het terrein van de Rooi Harten blijven domineren aanzienlijk vergroot.