Hemelboom gaat hemelen

Wist je dat de Hemelboom op het Korvelplein monumentaal is en één van de allerdikste Hemelbomen van Nederland? Pasgeleden hebben wij geconstateerd dat er een zwam in de stamvoet van deze boom zit. 

Na het voorleggen van de foto van de zwam aan twee paddenstoelenkenners bleek het om een honingzwam, een parasitaire zwam te gaan. Schokkend was onze eerste reactie. Het is voor ons al heel lang een van de beeldbepalendste bomen van Tilburg. Een mooi, bijzonder, blikvangend en monumentaal exemplaar die daar heel mooi solitair, op de punt van het Korvelplein staat. Zo’n boom al zo lang mogen ‘bezitten’ is puur plezier.

De boom is mogelijk rond 1910 geplant. Verantwoordelijk daarvoor is waarschijnlijk Leonard Springer. Wat weinigen weten is dat Springer in die tijd enkele ontwerpen, ook voor dit plein maakte. Archiefonderzoek over dit plein bracht dat aan het licht.

Foto: Hemelboom op Korvelplein

Rond 2000 liep tijdens een bomenschouw een medewerker van de landelijke Bomenstichting over dit plein. Uit zijn ooghoeken zag hij de hemelboom staan en gaf aan dat zou wel eens de dikste van Nederland zou kunnen zijn. De volgende dag bevestigde hij dat per mail. Ook meldde hij dat dit exemplaar was opgenomen in het Register Monumentale Bomen van de landelijke Bomenstichting. Pasgeleden bleek er ineens een nog dikkere hemelboom geregistreerd te zijn. Zes cm dikker (smiley). Het dikste exemplaar staat in Wageningen en meet 4.54 m. De Korvelplein hemelboom meet 4.48 m. 

In 2012 hebben we in een brief aan de wethouder preventief aandacht gevraagd voor boombescherming. De wegen direct rond het plein gingen namelijk op de schop. Er werden ter bescherming bouwhekken geplaatst, ook om de stam van de hemelboom. Een aannemer parkeerde tijdens de werkzaamheden niettemin zijn bus met aanhanger op het gras onder de boomkroon van de hemelboom. De boom zelf kreeg extra m2 groeiruimte door het wegbreken van evenzovele m2 asfalt aan de Korvelseweg-zijde van de boom. 

Bij onze rondleidingen over dit plein zetten we onze groep wel eens neer bij de hemelboom met de vraag wat dat voor boom is. Velen die nieuwsgierig zijn, weinigen die het weten. Dit jaar hopen we enkele boombordjes te plaatsen bij een drietal markante bomen op dit plein. Maar liefst zes (!) Korvelpleinbomen staan sinds jaar en dag op de GLMB, de Gemeentelijke Lijst Monumentale Bomen Tilburg. Het plein blijkt een feestje van bijzondere bomen. Van de Hemelboom kunnen waarschijnlijk nog maar een paar jaar genieten gezien de infectie met de honingzwam. Dus ga kijken nu het nog kan!

Voor meer informatie over hemelbomen kijk eens hier:

bloeiende bomen en struiken in juni: hemelboom