Monumentale treurlinde Wilhelminapark tijdens storm zwaar beschadigd

Donderdagavond 23 februari rond 22.30 uur is tijdens een hevige storm een monumentale, zeldzame linde in het Wilhelminapark zeer zwaar beschadigd geraakt. De 30 meter hoge linde (daarmee behorend tot de hoogste bomen van Tilburg) bleek op 15 meter hoogte compleet afgebroken te zijn. De bovenste 15 meter met kroon kwam met een luide krak op de grond terecht. Onze eerste reactie was ongeloof en ontzetting bij het zien van de afgebroken monumentale boom. Misschien wel de mooiste, bijzonderste boom van het park.

Foto: De zilverlinde na de stormschade

 

Niet zomaar een linde

Het betreft een zeldzame hangende zilverlinde (Tilia tomentosa ‘Pendula’). Zijn leeftijd is ongeveer 125 jaar en hij stamt nog uit de aanleg van het park. Met zijn stamomtrek van 4,10 meter hoort hij bij de dikste bomen van Tilburg. Voor zover ons bekend staan er in Nederland zeer weinig van deze soort met zo'n dikte. Wij kennen alleen vergelijkbare exemplaren in het Bredase Warandepark, het Maastrichtse Stadspark en het Harmoniepark in Tilburg. 

Lange tijd stond deze boom in de gemeentelijke inventarisatie nog bekend onder zijn onvolledige naam  Tilia tomentosa. Maar in 2009 vertelde een boomkenner ons dat deze boom een zeldzame cultivar van de zilverlinde betrof, namelijk een 'hangende zilverlinde' (Tilia tomentosa 'Pendula').

Foto: Boombordje bij de zilverlinde


Verantwoordelijk voor de aanplant is de beroemde tuinarchitect Leonard Springer die het park in 1898 heeft ontworpen. Misschien heeft hij hem toentertijd met opzet iets hoger geplant gezien de prachtige, goed zichtbare wortelaanzetten rondom de boom. Opvallend aan deze cultivar van de zilverlinde zijn de omlaag hangende twijguiteinden die hem een mooi sierlijk uiterlijk geven. Vandaar de naam 'hangende zilverlinde'. De boom is zeer laag vertakt. En hij heeft als solitaire boom een fantastische, beeldbepalende plek in het park.

Infectie met een tonderzwam

De boom was al een tijd lang geïnfecteerd met een tonderzwam, een parasitaire zwam die het kernhout aantast. In 2011 was de top al ingekort ten gevolge van deze zwamaantasting. Een op een is er geen oorzaak aan te wijzen voor vestiging van die parasitaire zwam. Terugkijkend is in 2000 de monumentale stamvoet op een groot aantal plaatsen tot op het hout beschadigd geraakt. Zo’n beschadiging vormt een invalpoort voor ziekten en schimmels.

Foto: afgebroken boomtop van de zilverlinde.Heeft de boom nog toekomst?

De ochtend na de storm hebben we een mailtje gestuurd naar de gemeente met daarin ons verzoek de boom die ons nu rest (voorlopig) te laten staan. Als antwoord hoorden we diezelfde ochtend dat de boom komende week geïnspecteerd wordt. Zo zal er gesnoeid gaan worden aan een deel van de zichtbaar beschadigde takken die resteren. En dan zal ook bekeken worden hoe verder; de resterende boom (voorlopig) laten staan of niet.

Inmiddels hebben we een reactie binnengekregen om de boom te laten staan en zien hoe hij het zelf gaat oplossen.