Reddingsactie historische perenberceau

Een bijna 100 jaar oude perenberceau, waaronder is gewandeld, gebeden en die door meerdere generaties van de orde Zusters van Liefde is verzorgd. Heel bijzonder, want een berceau zie je niet vaak meer. Vroeger werden deze overdekte wandelpaden aangelegd in tuinen bij kastelen of deftige buitenhuizen. Dames konden zo wandelen zonder dat hun witte huid zongebruind zou raken.

De kloostertuin van de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk

Ook in kloostertuinen werden deze sierlijke ornamenten aangelegd om onder te brevieren (korte gebeden te doen). Deze berceau werden met fruitbomen aangeplant zodat de orde ervan kon plukken en eten. En zo één stond in de kloostertuin van de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk. Helaas was dit nog altijd levende stukje cultuurhistorie niet te combineren met de nieuwe zorgwoningen voor de zusters op het kloosterterrein.

Foto rechts: herfstbeeld van de berceau op het kloosterterrein aan de Oude Dijk

De berceau gered 

Gelukkig kon dit unieke stuk cultuurhistorie ternauwernood gered worden doordat Stichting Stadsbomen Tilburg, Amarant De Tongerlose Hoef, De Fruitboogerd te Gilze en een flink aantal betrokken vrijwilligers hiervoor de handen ineen sloegen. En met de nodige support van de gemeente Tilburg lukte het om de berceau te verplaatsen naar de Fruitboogerd waar hij liefdevol wordt verzorgd en kan aansterken voor zijn definitieve aanplant in de tuin van de Tongerlose Hoef. 

Behoud van cultuurhistorie

Broers Jos en Jan van de Fruitboogerd zijn echte fruitboomspecialisten die zich met passie inzetten voor het behoud van alle rassen appelbomen en perenbomen. Ja, liefst álle rassen, vooral de oude en dus niet alleen de standaard Elstar appelen en Conference peren die je in de supermarkt kan kopen. Zij zijn altijd op zoek naar oude fruitbomen en krijgen soms exemplaren van wel 100 jaar of ouder aangeboden om te mogen enten. Deze oude mooie rassen blijven behouden doordat zij ze doorkweken. Op hun kwekerij hebben ze wel 300 verschillende rassen staan. Zij hopen dat steeds meer mensen deze andere rassen ontdekken en willen adopteren en zo’n boom in hun tuin planten om zo de rassen te behouden voor de aarde. Een plan met een lange termijn gedachte dus, want hopelijk staan die bomen er over 100 jaar nog en zullen er altijd mensen zijn om ze te verzorgen, hun vruchten te plukken en te genieten van de unieke smaak. Want een scala aan rassen geeft ook een scala aan verschillende smaken.

Foto rechts: Een deel van de berceau op het terrein van de Fruitboogerd

Amarantvestiging Tongerlose Hoef heeft speciaal voor de komst van de berceau een tuinarchitect in de arm genomen om de tuin om deze blikvanger heen te laten herontwerpen. Hier kunnen de perenbomen doorgroeien en zal iedereen dit bijzonder stukje historische Tilburgse cultuurhistorie kunnen bewonderen.