Oesterzwammen op paardenkastanjes Wilhelminapark

Opnieuw zijn monumentale bomen in het Wilhelminapark aangetast door oesterzwammen.

Het betreft een rode paardenkastanje (Aesculus x carnea) en een witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum). Afgelopen jaar is er een monumentale haagbeuk (Carpinus betulus) uit 1898 gekapt nadat deze door oesterzwammen was aangetast.

Op de rode paardenkastanje zitten, behalve de gewone oesterzwam (Pleurotus ostreatus), ook grote plakkaten van de paarse korstzwam (Chondrostereum purpureum).

 

De witte paardenkastanje betreft een dubbelbloemig exemplaar (cultivar 'Baumannii'). Kenmerkend voor deze cultivar zijn de kandelaarvormige omhoogstekende gesteltakken en de afwezigheid van vruchten. Het is een oud exemplaar, aangeplant in 1898, en een van de pronkstukken van het park. Enkele jaren geleden werd geconstateerd dat deze boom besmet is met de kastanjebloedingsziekte. Dat is een bacterieële infectie die de laatste decennia veel slachtoffers maakt onder de paardenkastanjes. Normaal kan het nog jaren duren voordat een paardenkastanje met de bloedingsziekte afsterft, maar met de aantasting van de oesterzwammen erbij zal deze boom het waarschijnlijk niet lang meer volhouden.

 

Oesterzwammen komen zowel op levende bomen voor als op dood hout. Zij breken de houtcellen af met houtrot als gevolg. De kans dat een boom een aantasting van oesterzwammen overleeft is nihil. Wij vrezen dat beide paardenkastanjes hetzelfde lot ondergaan als de haagbeuk die vorig jaar gekapt is.

Beide gevallen zijn door ons aan de gemeente gemeld.