Zachte winter veroorzaakt vroege bloei

Door de aanhoudende zachte winter staan diverse bomen in bloei. Soorten als gewone hazelaar (Corylus Avellana), boomhazelaar (Corylus colurna), els (Alnus sp.) en zilveresdoorn (Acer saccharinum) staan bekend als een van de eerst bloeiende bomen in het vroege voorjaar. Normaal ligt de bloeitijd rond februari-maart maar nu stonden ze al met de nieuwjaarswisseling in bloei.

Waar de bloemen van de hazelaar en de els door de wind bestoven worden, worden de bloemen van de zilveresdoorn bestoven door insecten. Die zijn midden in de winter echter nauwelijks aanwezig. De vraag is dan ook of veel van deze bloemen bevrucht zullen worden.

 

Een ander risico van zulk een vroege bloei is een vorstperiode later in de winter. Hierdoor kunnen alsnog veel bloemen kapot vriezen met weinig vruchtvorming tot gevolg.

Een mooi exemplaar van in bloei staande els is te zien op de hoek van de Wandelboslaan/Ringbaan-West. Het betreft een prachtige, laag vertakte, Alnus x spaethii, een kruising tussen de Japanse els (Alnus japonica) en de Kaukasische els (Alnus subcordata). De foto's zijn genomen op 5 januari 2014.