Stadsbomen Tilburg stapt uit overleg over Von Weber-park

 

Waardevol park bij Wagnerplein opgeofferd aan woningbouw

 

In het Von Weber-park ten zuiden van het Wagnerplein staan bijzondere bomen. Al 4 jaar geleden heeft de SST bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen woningbouw in dit park. En ruim 3 jaar zijn we nu betrokken bij het overleg over de inrichting van het park. Nu de woningebouw in het park zich concreet aftekent, werd het naderende resultaat voor ons onacceptabel. We geven de hoop op dat een plan met een minimale impact voor het park mogelijk is. De huizen met grondkavels die er moeten komen, zullen weinig van het park overlaten. Ook de geplande parkeerplaatsen gaan volledig ten koste van bomen en van het park.
Dat er grondgebonden woningen gebouwd mogen worden in het park, lijkt het uitvloeisel van een deal waarin de projectontwikkelaar (BDP Ontwikkeling BV) als 'part of the deal' met de gemeente voor het opknappen van het Wagnerplein. In de hoogte bouwen was een optie geweest die het park en het groen veel minder aangetast zou hebben.

Het opofferen van een bestaande groene long in de stad is onverteerbaar voor de stichting. Reden om na 3 jaar uit het overleg te stappen. Het plan zal leiden tot grootschalige  kap van waardevolle bomen. Verder meelopen in het overleg daarover kunnen wij voor ons geweten niet meer verantwoorden.

Foto: Fragment van een zeldzame tranenden (Pinus wallichiana) in het Von Weber-park.