Twee rondleidingen langs monumentale bomen in de Oude Warande

Datum: zondag 10 juni.
Tijd: 13.00 en 15.00 uur (de rondleiding duurt 1,5 tot 2 uur).

Zondag 10 juni geeft Stichting Stadsbomen in samenwerking met de vereniging Groei en Bloei twee rondleidingen door de Oude Warande in Tilburg. Dit prachtige sterrenbos heeft recent de gemeentelijke monumentenstatus gekregen. Een dergelijk sterrenbos, driehonderd jaar geleden aangelegd en met een wonderlijk, zo goed als intact gebleven lanenpatroon, is in Nederland uniek. We geven ter plekke een toelichting op een aantal fraaie stijlkenmerken van het bos, zoals de ligging van de rechthoekige vijver. Ook tonen we het ontwerp van Leonard Springer uit begin 1900 met de toevoegingen aan het centrum van het bos. Over het bos zijn verder verschillende anekdotische geschiedenissen te melden. We zien ook de resultaten van werkzaamheden van afgelopen winter door de bosbeheerders.

We staan stil bij verschillende monumentale bomen van zo’n 100 jaar oud, ook in de unieke lanen van het bos. In de beplanting zijn we een vrij onbekende ondersoort van de grove den op het spoor gekomen. We gaan enkele monumentale exemplaren daarvan zien.

Graag leiden we u interactief rond; al uw vragen zijn dus welkom.  Meedoen is gratis. Opgeven is niet noodzakelijk maar wel wenselijk voor ons gidsen. Zo weten we op hoeveel mensen we ongeveer kunnen rekenen. Opgeven kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘rondleiding 10 juni 13.00 uur of ’ ‘rondleiding 10 juni 15.00’ met vermelding van het aantal personen dat deelneemt. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze contactpagina.

Foto: een prachtig laag vertakte naaldboom in de Oude Warande