'Zonde als die keimooie boom moet verdwijnen'

Auteur: Floor Ohler

Wie de Tilburgse binnenstad en haar omliggende schat aan straatjes een beetje kent, is vast bekend met de Oude Dijk in Tilburg. De straat waar al sinds jaar en dag de Zusters van de Liefde huizen, waar toegang is tot de Muzetuin en waar het voormalig schoolgebouw van het Theresialyceum en later de Jozefmavo zijn plek vond. Een straat die gekenmerkt wordt door een veelzijdigheid aan bouwstijlen en omliggend groen. In het oog springend is vooral het handjevol markante stadsbomen, dat vooral de sfeer van deze straat bepaalt.

Onlangs ontving de gemeente een kapaanvraag voor een van de bomen, een particuliere iep, aan deze Oude Dijk in de binnenstad van Tilburg. Er moet verbouwd en gebouwd worden en hét pronkstuk van de straat zal plaats moeten maken voor nieuwbouw. Volgens de bouwtekeningen komt de boom met zijn kroon in het gebouw te staan en deze is daarom niet te handhaven in de plannen van de projectontwikkelaar.

Met de kap van deze iep gaat er een stuk karakter van de straat verloren. Waar de boom nu zorgt voor sfeer, geborgenheid en een stukje groen midden in het stedelijk gebied, moeten we het straks doen met het zoveelste nieuwbouwproject in onze binnenstad. Strakke gebouwen, kale straten en moderne borders zijn helaas de toekomst en krijgen vooralsnog voorrang op historie, warmte en gezelligheid.

Ook de buurtbewoners zien de kap van hun geliefde sfeermaker niet zitten. Ze zijn allesbehalve te spreken over de manier waarop zij worden geïnformeerd over de nieuwbouwplannen. ‘De communicatie is echt heel slecht’, aldus een buurtbewoner, ‘we krijgen weinig tot geen informatie over wat er te gebeuren staat.’ Hij heeft zich om die reden aangemeld voor de nieuwsbrief voor potentiële kopers van de te realiseren appartementen aan de Oude Dijk. ’Op die manier hoop ik op meer informatie.’ Zijn buurman valt bij en is in algemene zin niet te spreken over de manier waarop de gemeente Tilburg te pas en te onpas prachtige bomen kapt. ‘Er verdwijnt zoveel groen in onze binnenstad. Juist voor het uitzicht op de bomen hier en in het aangrenzende stadspark heb ik deze woning gekocht. Ik moet er niet aan denken, dat er voor mijn neus een nieuwbouwcomplex verrijst en al het groen verdwijnt. Daarvoor ben ik hier niet komen wonen.

Als we de projectontwikkelaar mogen geloven worden de bewoners, ruim voordat de kap plaatsvindt, geïnformeerd. Daar lijkt nu echter nog totaal geen sprake van. Zowel SST als omwonenden doen een dringend beroep op de ontwikkelaar om deze iep te behouden. Het is onaanvaardbaar als er weer een historisch stukje groen verdwijnt in Tilburg, vinden zij. Om met de woorden van een van de bewoners van de Oude Dijk te spreken: ‘Het zou zonde zijn als deze ‘keimooie boom’ moet verdwijnen.’

Foto: Beeldbepalende iep aan de Oude Dijk 9 die moet wijken voor appartementen.